Eiropas gastronomijas reģiona gads mūsmājās ir klāt

Jau 14. janvārī pašā Vecrīgas sirdī mūs gaida nebijis, garšīgiem pārsteigumiem pilns notikums – Rīgas ielu ēdiena festivāls.

Ilgi gaidītais brīdis ir pienācis, un, kopš dzīvojam jaunajā, 2017. gadā, Rīgas – Gaujas reģions var lepoties ar Eiropas gastronomijas reģiona titulu.

Garšīgiem un aizraujošiem gastronomijas notikumiem bagātais gads tiks atklāts ar Rīgas ielu ēdiena festivālu 14. janvārī Vecrīgā – dzīvajās Kaļķu un Vaļņu ielās. Tiksim gaidīti no plkst. 14.00 līdz plkst. 20.00.

“Šāda veida festivāls Latvijā norisināsies pirmo reizi. Pasaulē nav daudz ēdiena kultūrai veltītu pasākumu, kas notiek klusākajā un aukstākajā gada sezonā, turklāt brīvā dabā vai pilsētvidē. Tas būs stāsts par Latviju – stāsts par ziemeļnieku spītību, izturību un saikni ar pirmatnējo un autentisko,” uzsver Vita Jermoloviča, Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes priekšsēdētāja. 

Aicinājumam ziemas apstākļos sniegt savas Latvijas garšas interpretācijas atsaukušies Rīgas labākie šefpavāri. Ēdiens tiks radīts, izceļot Rīgas - Gaujas reģiona raksturīgo ziemas produktu klāstu, apvienojot pirmatnīgo un mūsdienīgo.

Festivāla apmeklētājus priecēs 3 Pavāru restorāns “Tam labam būs augt!”, “Aqua Luna”, “Cup & Cino”, “Entresol”, “Kaļķu vārti”, “Kasha Gourmet”, “Kuk Buk”, “Le Dome”, “Olive oil”, “Restorāns 3”, “Ribs & Rock”, “Rocket Bean Roastery”, “Tinto” un Valmiermuižas vēstniecība Rīgā.

Ielu ēdiena festivāli kļuvuši par tradīciju ne vienā vien pasaules vietā, bet Rīgā tāds būs pirmo reizi. Par tā ideju Eiropas gastronomijas reģiona vēstnesis mūsmājās – Valmiermuižas restorānu Rīgā un Valmiermuižā šefpavārs Dzintars Kristovskis saka: “Teju vai ikvienam no mums ir nācies kādam stāstīt, kas un kāds ir Latvijai raksturīgs ēdiens. Latvijas virtuvi var pielīdzināt mūsu iecienītajam rupjmaizes kārtojumam, kurā vēstures notikumi likuši vienu kultūrslāni uz otra. Mūsu šā brīža galvenais uzdevums ir atgriezties pie apakšējā, paša pirmā slāņa, kam raksturīgas Latvijas mežos, pļavās, laukos un upēs augušās izejvielas.”

Eiropas gastronomijas reģiona (European Region of Gastronomy) tituls ir izveidots, lai sekmētu vietējās ēdienu kultūras un tradīciju saglabāšanu, veicinātu gastronomisko jaunradi un piesaistītu reģioniem tūristus. Gatavojoties kandidatūrai, Rīgas – Gaujas reģions kopā ar sadarbības partneriem izveidoja īpašu konceptu “Wild at palate” (Ar dabu šķīvī).

Rīgas – Gaujas reģions kā Eiropas gastronomijas reģions un Latvijas bagātā nacionālā un modernā virtuve arī būs tā ass, ap kuru lielā mērā šogad Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departaments organizēs mūsu valsts tūrisma mārketinga aktivitātes ārvalstu tirgos. Tā būs gan piedalīšanās starptautiskajās nozares izstādēs, izceļot gastronomijas aspektu tūrisma piedāvājumā, gan citi sarīkojumi un ieceres ar akcentu uz gardēžu tūrismu, autentiskas nacionālās virtuves meklējumiem un mūsdienu Latvijas garšas sasniegumiem.

Jau pavisam drīz, 18. janvārī, dienu pirms starptautiskās tūrisma izstādes “Matka 2017” atklāšanas, Latvijas vēstniecības telpās Helsinkos notiks īpašs sarīkojums Somijas tūrisma operatoriem un mediju pārstāvjiem, kurā kaimiņi tiks aicināti apmeklēt Eiropas gastronomijas reģiona titula īpašnieci šajā gadā, t. i., Rīgas – Gaujas reģionu, un, protams, iepazīt arī citas pievilcīgas un saistošas Latvijas vietas.

 

Informāciju sagatavojusi:
Inta Briede, vecākā eksperte
Tūrisma produktu attīstības nodaļa
Tūrisma departaments
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra
Tālrunis: +371 67039445
E-pasts: inta.briede@liaa.gov.lv