Rīgas “Vincents” atzīts par labāko restorānu Baltijā

01.11.2016

Pirmo reizi Latvijas restorāni iekļauti prestižajā restorānu ceļvedī “White Guide Nordic”, piepulcējot viņus ziemeļvalstu meistarīgajiem kolēģiem.

Ziemeļvalstīs iecienītā restorānu ceļveža “White Guide Nordic” atvēršanas svētki notika 31. oktobrī Stokholmā. Tas ir trešais angļu valodā izdotais “White Guide Nordic” restorānu ceļvedis, kurā atšķirībā no pirmā izdevuma 2014. gadā apkopota informācija arī par visu triju Baltijas valstu restorāniem. Pērn baltiešus pārstāvēja tikai igauņi.

“Baltijas valstīm ir savas lepošanās vērtas kulinārijas tradīcijas, savi reģionālie klimatiskie apstākļi un biotopi. Tomēr paņēmieni, ar kādiem tiek izmantots un saglabāts īsajā sezonā izaudzētais, sakņojas tikpat dziļi kā ziemeļvalstīs, īstenībā pat vēl dziļāk. Ja Baltijas reģiona virtuves turpinās attīstīties tāpat, kā tas notiek šobrīd, un izkops savu atšķirību, arvien vairāk cilvēku atklās, ka ir vērts doties ceļojumā uz Igauniju, Latviju un Lietuvu,” spriež Anna Mihelsona - Bodemarka, ceļveža Baltijas restorānu sekcijas galvenā redaktore.

Ceļveža atvēršanas svētkos Zviedrijas izpildītājmākslas muzeja plašajā zālē pulcējās apmēram 200 profesionālu restorānu darbinieku, mediju pārstāvju un citu  interesentu. Sarīkojuma dalībnieku vidū bija arī daudz Latvijas pavāru, kas šos svētkus bija godam nopelnījuši.

Klātesošie ar nepacietību gaidīja ne tikai pašu jauno ceļveža izdevumu, bet arī 30 labāko restorānu saraksta paziņošanu. Sevišķs mirklis bija, kad “White Guide Nordic” pārstāvis par Baltijas labāko restorānu atzina mūsu restorānu  “Vincents”  Rīgā.

Pavāru kluba vadītāja Svetlana Riškova pauda prieku, ka šis gads viņas amata brāļiem Latvijā izvērties tik veiksmīgs. Pēc viņas vārdiem, Ziemeļvalstīs ceļvedim “White Guide” uzticas vairāk nekā “Michelin” citās Eiropas valstīs, un tā ieteikumus, piemēram, zviedri ņem vērā.

Pavisam ceļvedī, kas tapis ar “Liva Riga” un LIAA Tūrisma departamenta atbalstu, iekļauti 60 baltiešu restorāni, no tiem 30 – igauņu, bet 10 – lietuviešu.

Priecīgs par Latvijas restorānu iekļaušanu  “White Guide Nordic” bija arī igauņu virtuves popularizētājs Aivars Hansons, kas daudz darījis, lai visi baltieši būtu ceļvedī. Aivars Hansons atzīst: “Pasaule ir mainījusies. Cilvēki daudz ceļo. Ceļojumi ir kļuvuši lētāki. Tās ir tikai pusotras stundas, un no Helsinkiem jau esi Tallinā. Tāpat neilgā laikā vari būt Rīgā. Tas cilvēkiem patīk, ka īsā laikā viņi var sasniegt dažādas vietas un baudīt restorānos dažādu virtuvi. Jāatzīst arī, ka pēdējos trijos četros gados restorānu līmenis Baltijā ir ļoti audzis.”

Aivars Hansons ir apņēmies arī turpmāk iestāties par to, lai baltiešu restorāni būtu novērtēti “White Guide Nordic”. Vienīgi tiek plānota izdošanas laika maiņa – nākamais ceļvedis būs nevis 2017. gada rudenī, bet gan pavasarī. Cilvēkiem gribas saņemt ieteikumus pirms aktīvākās ceļojumu  sezonas sākuma.  

Baltijas 30 labāko restorānu sarakstā ir iekļauti kopumā 5 Latvijas restorāni – bez labākā restorāna titula ieguvēja “Vincenta” arī “Entresol” (27., 28. vieta), “COD Robata Grill” (24. vieta), restorāns “3” (22. vieta) un “Bibliotēka nr. 1” (13. vieta).

Ceļvedī no ziemeļvalstīm viskuplāk ir pārstāvēta Zviedrija (92 restorāni) un Dānija (kopā ar Grenlandi un Fēru salu 92 restorāni), kuru restorāni iekļauti, par pamatu ņemot nacionālos “White Guide” ceļvežus (Zviedrijā iznāk kopš 2004. g., Dānijā  kopš 2005. g.). Vislielākais papildinājums  salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir Norvēģijai (+16 restorāni) ar 64 restorāniem. Somijai ir 61 ceļvedī iekļauts restorāns, bet Islandei 15.

Par labāko restorānu Ziemeļvalstīs tika atzīts restorāns “Esperanto” Stokholmā.

Ceļvežu mērķis, pēc to veidotāju domām, ir veicināt gan gastronomijas attīstību, gan restorānu kultūru Ziemeļvalstīs un tagad arī Baltijā. Ne velti svētku sarīkojumā pirms labāko restorānu nosaukšanas tiks sniegts pārskats par 10 galvenajām restorānu tendencēm, prognozējot turpmāko attīstību.

Sarīkojuma viesiem bija iespēja arī nogaršot uzkodas, ko bija sagatavojuši  ziemeļvalstu un Baltijas restorānu pavāri. Slavējami bija centusies Pavāru kluba vadītāja un šefpavāri Māris Jansons un Ainārs Volodka, uzkodās radoši izmantojot tādas latviešu virtuves vērtības kā, piemēram, rupjmaize, nēģi, šprotes, brieža gaļa, bietītes, mazsālīti gurķīši u.c.   

 Ceļvedi varēs iegādāties lielākajos grāmatveikalos ziemeļvalstīs un ar partneru starpniecību. Paralēli drukātam izdevumam ir arī elektroniskais variants un vietne www.whiteguide-nordic.com. Tas būs pieejams arī lietotnes veidā iTunes App Store (https://appsto.re/se/YxjP-.i

Izdevumā iekļauti šādi Latvijas restorāni (alfabētiskā secībā): “36. līnija” (Jūrmalā), restorāns 3, “Trīs pavāru restorāns. Tam labam būs augt!”, “Bibliotēka No.1”, “COD Robata Grill, Dikļu pils restorāns (Kocēnu novadā), “Entresol”, “Equus”, “Ferma”, “Kolonāde. Mūsu stāsti”, “Koya”, “Laivas” (Jūrmalā), “Locale”, “Muusu”, “Per sé”, “Riviera”, “Valmiermuižas vēstniecība Rīgā”, Valtera restorāns, “Vīna studija” un “Vincents”.

Sagatavojusi Inta Briede, LIAA Tūrisma departamenta vecākā eksperte, tālr. 67039445; inta.briede@liaa.gov.lv