“Michelin” zvaigznes atkal mirdz Latvijā – godināti izcilākie šefpavāri un restorāni

Otrdien, 22. oktobrī, Mežaparka Kokaru zālē norisinājās “MICHELIN Guide Latvia 2026” apbalvošanas ceremonija, kurā tika atklāta jaunā Latvijas restorānu izlase. Šī ir jau trešā “MICHELIN” ceļveža izlase Latvijā, un tajā iekļauti 34 restorāni – 27 Rīgā un 7 ārpus galvaspilsētas.

“Dalība “MICHELIN” ceļvedī stiprina mūsu valsts konkurētspēju tūrisma un pakalpojumu sektorā. Šodien sveicam labākos garšu meistarus. Tā ir Latvijas izlase un savas nozares čempioni. Bet visa pamatā ir darbs, tādēļ esam pateicīgi visai tūrisma nozarei, kura radījusi priekšnoteikumus, lai mums būtu šīs izcilās restorānu komandas, kuras guvušas starptautisku atzinību,” tā apbalvošanas ceremonijas atklāšanā Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Raivis Bremšmits

“MICHELIN Guide Latvia 2026” sagatavots, balstoties uz anonīmiem inspektoru apmeklējumiem, novērtējot ēdienu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personības atspoguļojumu un konsekvenci laika gaitā.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāve Vita Balode Andrews, uzrunājot klātesošos uzsvēra: “Skaitļi runā paši par sevi. Pēc LIAA veiktās restorānu aptaujas 91% no MICHELIN ceļvedī iekļautajiem restorāniem izjutuši būtisku ārvalstu viesu pieaugumu. 87% audzējuši apgrozījumu. Un efekts jūtams ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, kur aug interese par gastronomijas tūrismu. Tas ir ilgtermiņa ieguldījums mūsu tautsaimniecībā. Jaunas darbavietas, vairāk ārvalstu viesu un labāks  Latvijas tēls pasaulē. Mūsu vīzija ir virzīties uz to, ka reiz šajā MICHELIN misijā startēsim kopā ar Baltijas kolēģiem, jo kopā mēs noteikti būtu lielāks spēks”.

Jaunajā izlasē iekļautie restorāni un apbalvojumi

MICHELIN zvaigznes saglabājuši divi restorāni, pieci restorāni saņēmuši “Bib Gourmand” atzinību par izcilu kvalitātes un cenas attiecību, bet izlasei pievienojušies trīs jauni restorāni, apliecinot Latvijas gastronomijas nozares izaugsmi un starptautisko konkurētspēju.

“Michelin” vienu zvaigzni saglabā: JOHN Chef’s Hall (Rīga); Max Cekot Kitchen (Rīga).

Jaunie “Bib Gourmand” ieguvēji: SMØR Bistro (Rīga) un H.E. Vanadziņš (Cēsis). Tāpat “Bib Gourmand” statusu saglabājuši restorāni Milda (Rīga),  Shōyu (Rīga) un Snatch (Rīga).

Jaunie restorāni galvenajā izlasē: The Catch (Rīga) un Māsa (Rīga).

“Zaļā zvaigzne” (Michelin Green Star): Pavāru māja — par ilgtspēju gastronomijā.

Gada atklājums (Opening of the Year Award): Kaspars Barsukovs restorānā SMØR Bistro (Rīgā).

Jaunā šefpavāra balva (Young Chef Award): Timofejs Monahhovs restorānā Seasons (Rīga).

Labākā apkalpošana (Service Award): Sergejs Šiporovs un komanda restorānā The Catch (Rīga).

Labākais vīnzinis (Sommelier Award): Ivars Kalniņš, Riviera, (Rīga).

MICHELIN 2026. gada ieteikto restorānu saraksts:

3 Chefs, 36.Line, Akustika, B7, BABO, Barents, Barents Cocktail & Seafood Bar, Chef’s Corner, COD, Entresol, Ferma, H.E. Vanadziņš, Kest, Le Dome, LOWINE, Māsa (Jauns), MO, Neiburgs, Riviera, Seasons, Stage 22, Tails, TAURO, The Catch (Jauns), Whitehouse un ZOLTNERS.

Foto: MICHELIN Guide Latvia 2026

MICHELIN Guide Latvia 2026

Saistītas tēmas

Tūrisms