Nosauks MICHELIN 2026. gada ceļveža Latvijas labākos restorānus

Jau 22. oktobrī tiks izziņoti Latvijas labākie restorāni, kuri iekļauti 2026. gada “Michelin” ceļvedī, kā arī nosaukti tie restorāni, kuri saņems MICHELIN zvaigznes. Apbalvošanas ceremonija notiks Mežaparka estrādes Kokaru zālē plkst. 16:00. Pasākumu organizē Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar MICHELIN ceļveža pārstāvjiem.

Ceremonijas mērķis ir ne tikai godināt izcilus kulinārijas nozares sasniegumus, bet arī stiprināt Latvijas pozīcijas starptautiskajā gastronomijas un tūrisma jomā, apliecinot piederību pasaules augstākajiem standartiem.

“Fakts, ka Latvijas restorāni jau otro gadu pēc kārtas tiek iekļauti MICHELIN ceļvedī, apliecina mūsu viesmīlības jomas konkurētspēju starptautiskajā vidē. MICHELIN atzinība nav tikai zvaigzne uz restorāna durvīm, tā ir uzticības zīme visai tūrisma nozarei, kas vienlaikus palīdz Latviju popularizēt kā tūrisma galamērķi,” tā LIAA direktore Ieva Jāgere.

Trešais gads MICHELIN ceļvedī

Pirmajā MICHELIN ceļvedī, kuru izziņoja 2024. gadā Latvija iekļāva 26 restorānus — 19 Rīgā un 7 ārpus galvaspilsētas. No tiem: 1 restorāns ar vienu zvaigzni, 3 restorāni ar “Bib Gourmand” atzinību un 1 restorāns ar “Zaļo zvaigzni” par ilgtspējīgu praksi. Savukārt 2025. gada MICHELIN ceļvedī iekļauti 31 Latvijas restorāns. Tostarp: 2 restorāni ar vienu MICHELIN zvaigzni, 3 ar Bib Gourmand atzinību un 1 ar Zaļo zvaigzni.

2025. gada MICHELIN ceļveža Latvijas restorānu izlase: JOHN Chef’s Hall (Michelin zvaigzne), Max Cekot Kitchen (Michelin zvaigzne), Milda (Bib Gourmand apbalvojums), Shōyu  (Bib Gourmand apbalvojums), Snatch  (Bib Gourmand apbalvojums), 3 Chefs,36.Line, Akustika, B7, BABO, Barents, Barents Cocktail & Seafood Bar, Chef's Corner, COD, Entresol, Ferma, H.E. Vanadziņš, JOHN, Kest, Le Dome, LOWINE, MO, Neiburgs, Pavāru māja (Zaļā zvaigzne),Riviera, Seasons, Stage 22, Tails, TAURO, Whitehouse un ZOLTNERS.

Tiek prognozēts, ka šī gada izlasē saraksts paplašināsies un to papildinās arī vēl citi restorāni.

Restorānu pārstāvji dalību MICHELIN ceļvedī vērtē pozitīvi

Restorāna Whitehouse vadītāja Inese Vīcupa atzīst, ka Michelin klātbūtne Latvijā ir būtisks pienesums  restorānu attīstībā . “Bieži sastopam viesus, kas ir atbraukuši novērtēt tieši restorānu sniegumu  un tad arī visu pārējo, ko Latvija var piedāvāt ārvalstu apmeklētājiem. Dalība MICHELIN sniedz starptautisku atpazīstamību un veicina kvalitātes standartu celšanu, motivējot vietējos restorānus nepārtraukti uzlabot sniegumu. MICHELIN novērtējums arī palielina ārvalstu klientu uzticību, stiprinot Latvijas kulinārijas reputāciju,” tā I.Vīcupa.

Savukārt Valmieras restorāna “Akustika” vadītājs Uģis Bormanis uzsver, ka iekļūšana Michelin ceļvedī ir katra sevi cienoša restorāna komandas sapnis un tas ir augstākais apbalvojums viesmīlībā. “Dažus gadus atpakaļ nebija pat ticības, ka kādreiz arī Latvija parādīsies MICHELIN ceļvedī. Notika neticamais un beidzot arī Baltijas valstis ir pārstāvētas šajā prestižajā klubā. Runājot par "Akustiku", kad saņēmām pirmo vēstuli no Michelin, tā bija neizsakāma eiforijas sajūta, līdz pat ceremonijai nebija ticības, ka tas patiešām notiek pie mums. Iekļūstot rekomendēto restorānu sarakstā, šķiet, visai komandai tas bija jauns sākums. Mums kā restorānam reģionā, tas bija vērtīgi, jo jau pirmajā gadā bija jūtams tūristu pieplūdums. Ārvalstu viesu skaits pieauga par 70%/ Tas ir ne pienesums ne tikai mums kā restorānam, bet pilsētai kopumā, jo gastro tūristu skaits tikai pieaug un daudzi izmanto šo ceļvedi ne tikai, lai baudītu galvaspilsētas labumus, bet iepazītu Latviju kopumā, apvienojot garšīgu maltīti ar citām tūrisma aktivitātēm,” saka U.Bormanis.

MICHELIN ietekme uz tūrisma nozari

MICHELIN atzinības klātbūtne veicina ēdināšanas un viesmīlības nozares reputāciju, stimulējot ieguldījumus kvalitātē, servisa attīstībā un inovācijās. Gastronomijas tūrisms kļūst arvien nozīmīgāks segments — apmeklētāji, kas ceļo, lai nobaudītu augstākās klases virtuvi, būtiski palielina savu uzturēšanās ilgumu un tēriņus galamērķī.

Līdz ar to MICHELIN zvaigžņu un atzinību iegūšana veicina ekonomikas izaugsmi, sekmē nodarbinātību, kā arī veido pozitīvu Latvijas tēlu pasaulē.

MICHELIN ienāk arī viesnīcu segmentā

Šogad pirmo reizi Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, MICHELIN paplašināja savu atzinību arī viesnīcu sektorā, iekļaujot MICHELIN Key Hotels izlasi.

Tas ļauj ceļotājiem piedzīvot augstākās kvalitātes servisu, radot sinerģiju starp gastronomiju un viesmīlību, kas stiprina reģiona pozīcijas kā izcilas pieredzes galamērķim.

No Latvijas MICHELIN Key sarakstā iekļautas tādas viesnīcas kā A22 Hotel, Dome Hotel&Spa un Grand Poet Hotel&SPA by Semarah.

Latvijas viesnīcu iekļaušana šajā atlasē apliecina mūsu viesmīlības nozares pieaugošo profesionalitāti un starptautisko konkurētspēju.

Saistītas tēmas

Tūrisms